ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΤΕΛ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΤΕΛ- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΒΟΥ
Με την ανάρτηση στο διαδίκτυο της ενημερωτικής πλατφόρμας -διαβούλευσης
για το ΣΒΑΚ Δήμου Πάρου καλουμεθα ολοι οι Παριανοί και ολοι οι ΦΙΛΟΙ και ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ της Πάρου να εκθεσουμε τις αποψεις μας ,σε ένα κοινο όραμα όπως αναφέρεται στο ΣΒΑΚ για μια Παρο πιο ελκυστική στον επισκέπτη μια Παρο πιο φιλική για τον πεζο.

1.Διχοτομηση της ενταγμένης χωροταξικά στον περιβάλλοντα χώρο της Παναγίας Εκατονταπυλιανής ,πλατείας Αγ- Νικολάου-Πάρκου προς δημιουργία χώρου για την εγκατάσταση του Νέου Σταθμού των ΚΤΕΛ.
Η εν λόγω πρόταση κακοποιεί και υποβαθμίζει την πρώτη φιλόξενη και γραφική αγκαλιά του νησιού μας στον επισκέπτη (το λιμάνι μας ,ο Μυλος, ο Αγ.Νικολαος.
Προσβάλλει τον Ιερο Ναο της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής που δεσπόζει επιβλητικά εδώ και 17 αιωνες , εχοντας πλαι της το μοναδικο δασάκι που χαριζει τη δροσιά και το οξυγόνο στο νησί μας και ένα περιβάλλοντα χώρο (την πλατεια-παρκο του Αγιου Νικολάου )που από πολλά χρονια πριν ,οι τότε άρχοντες του του νησιού μας αλλά και οι κρατικοί φορείς προέβλεψαν να παραμείνει ελεύθερος για τη δημιουργία πάρκου με δωρεά από Παριανο δωρητή Ολυμπιο τη δεκαετία του ’50 αλλά και με νομοθεσία που τον προστατευει.
Συνεπώς ο σκοπος της δωρεάς σήμερα φαίνεται να καταστραγειται με ολες τις επακολουθες συνέπειες ηχορύπανσης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης ,μιας ήδη επιβαρυμμένης γειτονιας ,αλλα και ενός τόσο ευαίσθητου σημείου του νησιού μας λόγω της παρουσίας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ,εντός του οποίου τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο Γιατρος ,ο Νοσηλευτής ,ο Συνεργάτης που είναι η ψυχη του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

Επίσης ο χωρος που πρόκειται να διαμορφωθεί για την εγκατάσταση του σταθμού ΚΤΕΛ όπως αποτυπώνεται στο ΣΒΑΚ , με την διχοτόμηση της πλατείας δε φαίνεται να εξυπηρετεί τον απαιτούμενο αριθμό λεωφορείων εντός αυτού.
Τα λεωφορεία στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στο σταθμο θα προκαλούν κατά πασα πιθανότητα κυκλοφοριακο πρόβλημα παρακωλύοντας την πρόσβαση στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
( χωρος απαιτούμενης προστασίας για την ανεμπόδιστη προσέλευση ασθενοφόρων και ασθενών.) ενώ κατά την αναχώρηση τους θα επιφέρουν περαιτέρω παρεμπόδιση της κυκλοφορίας ,εισερχόμενα στα διερχόμενα από το λιμάνι οχήματα μέσω της Εκατονταπυλιανής οδού.
Θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου , γιατί πιστεύουμε? ότι το πρόβλημα της κυκλοφορίας θα λυθεί , εν μέρει εστω , με την μετακίνηση των τεσσαρων λεωφορείων από ένα κεντρικο σημείο σε ένα άλλο πιο κεντρικο σημείο λίγα μετρα πιο κάτω , και μαλιστα Παρκο τη στιγμή που με την άφιξη των πλοίων κατακλύζεται το λιμάνι από οχήματα βαρεος τύπου, από τουριστικά λεωφορεία, από πληθώρα οχημάτων που εξέρχονται από τα πλοια φυσιολογικα και πολλές φορες ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια για να ξεπεράσουν εμπόδια λόγω της ανεξέλεγκτης στάθμευσης στην οδο Εκατονταπυλιανης.
Δηλ. το ένα η τα δυο λεωφορεία θα λύσουν το κυκλοφοριακο ?
Εκτός αυτού ας μην αγνοήσουμε και την επερχόμενη ταλαιπωρία και αγανάκτηση των ταξιδιωτών
που θα αναζητούν τα λεωφορεία προορισμού τους σέρνοντας τις βαλίτσες τους και περιορίζοντας περισσότερο τον ελεύθερο χώρο σε ωρες αιχμής ,δημιουργώντας μεγαλύτερη κυκλοφοριακη συμφόρηση.
Ας απελευθερωθούν οι δρόμοι από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ,ας δημιουργηθούν περισσότεροι χωροι στάθμευσης εκτός κεντρικού ιστου , και ας περιοριστεί ο εφοδιασμος των καταστημάτων σε συγκεκριμένες ωρες μη αιχμής.
Θα ήθελα να ρωτήσω τους αρμοδίους φορείς για το χώρο που που σήμερα εξυπηρετεί τα ΚΤΕΛ
που πραγματικά διευκολύνει τον ταξιδιώτη και εγινε αγωνας για να υπάρξει στη θέση που βρίσκεται σήμερα, ποιο σκοπο θα εξυπηρετήσει η μεταφορά του σε χώρο μάλιστα υψίστης σημασίας για το νησί, σε χώρο με ιστορικο πρόσφατης ανάπλασης ενόψει του εορτασμού των 17 αιώνων της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.
Ο χωρος αυτος πως θα αξιοποιηθει ?

2. Προτείνεται η δημιουργία κυκλικού κόμβου στην πρώην διασταύρωση Γκίκα με την παραχώρηση στο Δήμο μέρους του ανατολικού τμήματος του Αλσυλλίου της Εκατονταπυλιανής .
Η εν λόγω επέμβαση που απαιτεί την αποψίλωση των πεύκων ,του κατεξοχήν προστατευόμενου είδους δέντρου , αλλά και μιας σειράς εργων υψηλού κόστους που απαιτούνται λόγω του υπάρχοντος χειμάρρου αλλά και του ανισόπεδου του εδάφους, πιστεύω ότι θα επιφέρει μια
μη αναστρέψιμη βλάβη και οικολογική καταστροφή .Γεγονός ιδιαίτερα λυπηρο για το νησι μας .

Ας επιτραπεί όμως σε εμάς τους Παριανούς που ζουμε στην περιοχή και βλέπουμε ιδίοις ομμασι
το πρόβλημα κάθε χρόνο το καλοκαιρι ,να πιστεύουμε πως η δημιουργία του κυκλικού κόμβου
σίγουρα θα ωφελήσει την άνοδο από το λιμάνι προς το αεροδρόμιο ,την Αλυκή και την Αντίπαρο
αλλά πολύ πιθανόν να δημιουργήσει δυο νεα σημεία διασταυρώσεων που ενδέχεται να επιτείνουν η ακόμα και να επιδεινώσουν το πρόβλημα της κυκλοφορίας.
Το στρατηγικο σχέδιο του ΣΒΑΚ πρέπει να παραξει οραμα όπως αναφέρεται σε αυτό .
Ας επικαλεστούμε λοιπόν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου , που αποτελούν πραγματικο όφελος για το νησί μας όπως η υπ’αριθμον 4/2011/23-03-11 απόφαση και ας σεβαστούμε την υπουργική απόφαση του 1975 ΦΕΚ 1455/2011/23-03-11 που εχει χαρακτηρίσει τον οικισμο της ΠΑΡΟΙΚΙΑς ως Οικισμο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους για τον οποίο υπάρχει κρατική προστασία με νομοθεσία που προστατεύει τον παραδοσιακο οικισμο και ακόμα περισσότερο τον περιβάλλοντα χώρο της Εκατονταπυλιανής .
Δυστυχώς με τη μελετη καταστρατηγούνται οι ίδιοι στοχοι του ΣΒΑΚ .
Δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα κίνησης του νησιού μας με σεβασμο στην κουλτούρα και στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του , ενώ αντιθέτως βλέπουμε ξεκάθαρα ότι προτείνονται λύσεις που κακοποιούν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας ,χωρίς να δινουν ουσιαστική και αποτελεσματική λύση στα υπάρχοντα προβλήματα.
Κυριαζανου Φεβρωνία
Ιατρος
Κάτοικος περιοχής

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *